Abellarol - merops apiaster

Significat esotèric i espiritual de l'abellerol

Nom comú en:
Alemany: Bienenfresser
Català: Abellarol
Espanyol: Abejaruco europeo
Basc: Erlatxori
Francès: Guêpier d'Europe
Gallec: Abellaruco común
Anglès: European Bee-eter
Italià: Gruccione
Portuguès: Abelharuco-comum

L'abellerol europeu és un ocell de l'ordre dels coraciformes de la família meropidae pertanyent al gènere merops. L'abellerol europeu és un ocell molt vistosa pels seus vius colors, un dels més cridaners de els ocell europees, i la seva elegant i acrobàtic vol, caçant insectes en vol sobre la marxa. És, amb diferència, l'abellerol més difós i l'únic que no té la part superior tota verda. Els seus colors blaus a la part inferior, marró groguencs a la part superior, al coll groc i pel seu bec allargat i corb és un ocell inconfusible. Els adults presenten una ploma especialment llarga en el centre de la cua i uns colors més vius.El cant de l'abellerol europeu és una cosa monòton però alhora molt melodiós i sonor, podem qualificar-los de molt sorollosos declarant-se a l'instant ja que no paren de cantar tant en vol com posats. Se li sol veure sovint posat sobre branques, canyes i fils telefònics i volant en esbarts petites, fàcils de localitzar ja que són bastant sorolloses. Per la seva preferència per les abelles és freqüent veure-ho rondant instal·lacions d'apicultura i ruscs costat de camps de fruiters. L'abellerol europeu freqüenta terrenys semidesèrtics, estepes amb zones arbrades no molt espesses o amb arbres ocasionals, en què pugui trobar esquerdes en sòls no massa compactes per poder construir els seus nius. Ja que és una espècie gregària, solen nidificar en colònies. L'abellerol europeu, es reprodueix a tot Espanya excepte a la cornisa Cantàbrica i Galícia, és fàcil de veure en el mes d'abril procedents d'Àfrica, on passen l'hivern . Solen construir els seus nius en talussos de terra o sorra, on excava un túnel amb una petita càmera on diposita els ous. És l'únic dels abellerols que no té tot el cap verd, pel que és molt fàcil de distingir de la resta. En la tardor tornen a Àfrica abandonant el nostre país. És un ocell fàcil de fotografiar durant la seva estada a Espanya. A l'hora de caçar sol utilitzar gairebé sempre els mateixos posadors per llevar-li el fibló a les abelles o preparar altres preses llevant-li les ales per menjar-se-, copejant contra la branca que aquest posat. Si ens apostem, convenientment camuflats, a les rodalies, no serà difícil fer fotografies, aconseguint imatges interessants, ja que solen tenir un hostaler preferit per a aquesta activitat. Longitud 27-29 cm envergadura 44-49 cm.
Banderas Cat i Ep.