Alosa becuda - chersophilus duponti

Significado esotérico y espiritual de la alondra

Nome comú en:
Alemàny: Dupontlerche
Català: Alosa becuda
Espanyol: Alondra de Dupont
Basc: Portugalgo pirripio
Francès: Sirli de Dupont
Gallec:Laverca de Dupont
Anglès: Dupont's lark
Italià: Lodola del Dupont
Portuguès: Calhandra-de-dupont

La chersophilus duponti o alosa becuda és un ocell de l'ordre dels passeriformes de la família alaudidae pertanyent al gènere chersophilus. De costums terrestres i discretes, se la troba en zones estepàries amb vegetació escassa composta de farigola i albardí. A la península Ibèrica aquesta en regressió i en grups molt localitzats. Se sol alimentar a terra d'insectes i llavors. Sol camuflar perfectament gràcies al seu plomatge de dibuix críptic i en tons terrosos, sent característic el seu aspecte estilitzat, coll estret, potes llargues i un bec relativament llarg i corbat cap avall. Presenta un marcat dimorfisme sexual, sent els mascles més grans i pesats. Té hàbits molt terrestres, prefereix moure per terra de volar, prefereix ocultar-se entre la vegetació per passar inadvertida a fugir volant. Té un vol ràpid, batent les ales de forma profunda i amb una arrencada molt potent. L'alosa construeix un niu petit a terra, situat a l'abric d'alguna planta, normalment orientat a nord. L'època de reproducció abasta des de febrer fins al juliol, a vegades realitza dues postes anuals. Posen de dos a cinc ous de petita mida i blanquinosos i profusament clapejats de marró-vermellós. La incubació dura de 12-13 dies. Els pollastres abandonen aviat el niu. Durant el temps de cria, l'alosa està sotmesa a una forta depredació. Aquesta és una espècie en perill d'extinció. Longitud 18 cm i una envergadura de 26-31 cm.
Banderas Cat i Ep.