Ànec cuallarg - anas acuta

Significat esotèric i espiritual de l'ànec

Nom comú en:
Alemany: Spießente
Català: Ànec cuallarg
Espanyol: Ánade rabudo
Basc: Ahate buztanluze
Francès: Canard pilet
Gallec: Pato rabilongo
Anglès: Northern pintail
Italià Codone comune
Portuguès: Marreca-arrebio

Ànec cuallar és un ocell anseriforme de la família anatidae pertanyent al gènere anas. Aquest ocell palmípeda cria al nord d'Euràsia i Amèrica del Nord i passa l'hivern al sud d'Europa, Àfrica de nord, Amèrica Central i gran part d'Àsia tropical i subtropical. Cria de forma ocasional en alguns aiguamolls peninsulars. Es tracta d'un ànec bastant gran, la seva cua llarga i apuntada dóna el nom comú i científic a aquesta espècie. Se li troba en aiguamolls oberts i nia a terra, amb normalment allunyat de l'aigua. S'alimenta de les plantes aquàtiques que arriba submergint el cap mentre res a la superfície de l'aigua, completa la seva dieta a l'estació de cria amb petits invertebrats. L'ànec cuallarg gregari barrejant-se amb altres espècies d'ànecs i ànecs. El cuallarg és un ànec esvelt, de llarg coll i cua apuntada. Com en la majoria de l'anàtid, hi ha una acusada diferència entre mascles i femelles durant l'època nupcial. Els mascles presenten un color marró semblant a la xocolata al cap, amb una fina línia blanca a banda i banda que s'uneixen al blanc del coll i el pit. L'esquena i els flancs mostren una coloració grisenca amb ratlles fines, mentre que la part posterior és negra i amb el mirallet verdós. El bec és negre i bastant allargat i té els laterals blaus. Però el més característic i cridaner és la longitud que arriben les dues plomes rectrius centrals de la cua. Les femelles són de tons marronosos i clapejats, amb el mirallet marró fosc amb un rivet de blanc, es diferencien fàcilment de les d'altres anàtids per la seva esveltesa i per la longitud més gran de les seves plomes rectrius característiques de l'espècie. En plomatge d'eclipsi, els mascles són similars a les femelles, però amb la part superior de les ales i les escapulars més llargues i grises. Els joves s'assemblen també a les femelles, però posseeixen els laterals del cap més clara i el dors més fosc. Es tracta d'un ànec preferentment vegetarià, encara que pot consumir també matèria animal, especialment larves d'insectes aquàtics i mol·luscs. Obté el seu aliment en els fons fangosos, mentre res amb el cap i el coll submergits. Gràcies al seu llarg coll és capaç d'arribar a zones més profundes que altres ànecs de similars hàbits alimentaris, el que pot suposar un avantatge adaptatiu. També s'alimenta en terra a força de grans de cereal o extraient rizomes i tubercles de terra. El mascle emet un xiulet agut amb repeticions lentes. Durant el festeig, la femella emet una mena de grall. Longitud 46-56 cm. envergadura 84-95 cm.
Banderas Cat i Ep.