Ànec griset - anas strepera

Significat esotèric i espiritual de l'ànec

Nom comú en:
Alemany: Schatterente
Català: Ànec griset
Espanyol: Ánade friso
Basc: Ipar-ahate
Francès: Canard Chipeau
Gallec: Pato frisado
Anglès: Gadwall
Italià Canapiglia
Portuguès: Frisada

Ànec griset és un ocell palmípeda dels anseriformes de la família anatidae i pertanyent al gènere anas. Cria en àrees de nord i centre d'Europa, Àsia ia l'àrea central de Nord Amèrica. Relativament exigent pel que fa a l'elecció de l'hàbitat, l'ànec griset sol instal·lar-se durant l'època de cria en zones humides somes, preferentment d'aigua dolça o amb molt poca salinitat, amb vegetació emergida i illots, mentre que a l'hivern freqüenta llacunes, embassaments, maresmes i estuaris. És una espècie inconfusible pel delicat arabesc del seu plomatge. De mida una mica menor que l'ànec collverd, l'ànec griset resulta un ocell esvelta de plomatge bastant apagat i uniforme que en els mascles presenta durant el període nupcial tons grisos finament part del darrere negra i el mirallet blanc. La femella és marronosa, mentre que en la coloració dels joves, semblant a la de la femella, ressalten uns tints més vermellosos. En vol, destaquen el mirallet blanc i unes taques castanyes a la cara superior de les ales. Amb hàbits poc gregaris, és usual que petits grups de frisos s'uneixin a altres ànecs especialment, collverds i fotges a l'hora de alimentar-se. La seva dieta és fonamentalment vegetariana i es basa en fulles, tiges i arrels de plantes aquàtiques, que obté basculant sobre l'aigua fins a introduir mig cos en ella, mètode habitual emprat pels ànecs de superfície per alimentar-se. Encara que en menor mesura, també pot ingerir matèria animal, especialment insectes aquàtics, així com grans de cereal. El mascle emet un grall ronc i profund i la femella un "cuac" alguna cosa similar a el de la femella d'ànec real. Aquesta parella d'ànec griset, s'ha fotografiat al'Hide de la Bassa de la marasme, a la reserva Les Filipines costat de l'aeroport del Prat (Barcelona), en març de l'any 2008, entre un estol d'ànec collverd. Les fotografies es prenen amb una càmera EOS5D + 500mm, f= 4 Canon + 1.4x Canon. Longitud 46-56 cm. envergadura 84-95 cm.
Banderas Cat i Ep.