Arpella vulgar, circus aeruginosus

Significat esotèric i espiritual de l'àguila

Nomb comú en:
Alemany: Rohrweihe
Basc: Zingira-mirozt
Català: Arpella vulgar
Espanyol: Aguilucho lagunero
Francès: Busard des roseaux
Gallec: Tartaraña das xunqueiras
Anglès: Marsh Harrier
Itàlia: Falco di palude
Portuguès: Águia-sapera

L'arpella, circus aeruginosus, és un ocell rapinyaire de l'ordre dels falconiformes de la família accipitridae que pertany al gènere circus. Aquest esparver es distribueix per gran part del 'Vell Món. Com el seu nom comú indica se li sol trobar en zones palustres, maresmes, aiguamolls i llacunes, patrullant els voltants amb el seu majestuós vol, aguaitant a els ocell aquàtiques que viuen en aquests entorns per caçar-les. El seu plomatge és principalment castany fosc, el mascle té el pit d'un to groc fosc i llistat, unes grans marques alars gris blavoses i la cua grisa, en volmostra amples bandes grises a les ales. La femella té pili i coll pàl·lids. La femella construeix una plataforma sempre a terra amb vegetació aquàtica i la revesteix d'herba. entre març i juny posa de dos a sis ous d'un blau pàl·lid que incumbeixin durant uns trenta-vuit dies, gairebé sempre per part de la femella. Els pollastres que també són alimentats per la mare, abandonen el niu entre 35 a 40 dies després de l'eclosió, comencen a volar en una o dues setmanes després. Una arpella en vol i un altre alimentant d'un corb marí gran, fotografiats a la reserva Les Filipines (Barcelona). Fotos preses amb una càmera EOS10D+ 500 milímetres, f= 4.4 Sigma Apo + 1.4x Sigma Apo. Longitud 48-56 centímetres y una envergadura 120-135 centímetres.

Altres membres dels accipítrids: Àguila marcenca, Àguila daurada, Àguila cuabarrada, Aligot comú, Astor, Esparver cendrós, Esparver vulgar, Milà negre, Milà reial, Pigarg americá, Trencalòs, Voltor comú, Voltor negre.

ESPAÑOL


fotos ocells