Astor - accipiter gentilis

Significat esotèric i espiritual de l'astor

Nom comú en:
Alemàny: Habicht
Català: Astor
Espanyol: Azor común
Basc: Aztore
Francès: Autour des palombes
Gallec: Azor
Anglès:Northern goshawk
Italià: Astore
Portuguès: Açor

L'astor comú és un ocell rapaç de l'ordre dels accipitriformes de la família de els accipitridae que pertany al gènere accipiter. Aquest rapinyaire és de grandària mitjana que s'assembla a un gran esparver o a un falcó, malgrat estar emparentada amb les àguiles. Com tots els ocells rapaços, el mascle és de menor grandària que la femella. Els adults de l'astor comú són d'un to marró cendra, amb grises i negrosos en la part alta, les parts inferiors són blanques i barrades en fosc. Amb taques blanques per sobre dels seus ulls i l'iris és groc o taronja. Els astors joves mostren tons més clars, vermellosos en la part superior i groc amb grans taques de color marró fosc en la part inferior. L'astor comú està especialitzat en la caça en les espessors dels boscos per al que les seves ales són curtes per a la seva grandària i la cua és proporcionalment llarga. Aquestes característiques li permeten una gran mobilitat i capacitat de maniobra a l'interior de les zones arbrades. La hi pot trobar en tota la península Ibèrica, especialment en la meitat septentrional, no és present a les Balears i Canàries. Longitud 48-62 cm i una envergadura 95-125 cm.

Altres membres dels accipítrids: Pigarg americà, Águila culebrera, Àguila daurada, Águila cuabarrada, Esparver cendrós, Arpella vulgar, Voltor comú, Voltor negre, Esparver vulgar, Trencalòs, Aligot comú, Milà negre, Milà reial.

Banderas Cat i Ep.