Ballester comú, tachymarptis melba

Significat esotèric i espiritual d'aus i ocells

Nom comú en:
Alemany: Alpensegler
Anglès: Alpine swift
Basc: Malkar-sorbeltz
Català: Ballester comú
Espanyol: Vencejo real
Francès: Martinet alpi
Galec: Andoriñón real
Italià: Rondine alpino
Portuguès: Andorinhão-real

El ballester comú, ballester gros, ballester de ventre blanc, avió, falzia reial, falcia de panxa blanca, tachymarptis melba, és un ocell de l'ordre dels apodiformes de la família apodidae i pertanyent al gènere tachymarptis. Els ballesters són gairebé el doble de grans que els de la península Ibèrica. És el més gran a més de ser el més cridaner dels nostres falciots, tant pel seu aspecte com per la seva veu. Es distingeixen clarament de la resta dels falciots per la seva gran mida juntament amb el seu ventre i pit blancs. Com la majoria de falciots, són de color marró fosc en la resta del cos menys a la barbeta, que també és blanca. Entre la barbeta i el ventre queda una estreta franja de color marró. Tenen ales molt llargues i en vol adopten la forma de mitja lluna o de ballesta. Amb la cua petita, forcada i estreta. Els exemplars joves són similars als adults, però amb la vora de les plomes més clar. El seu vol és més lent i pesat que el d'altres falciots i la seva crida en vol és un refilet perllongat. Se li sol veure en grans penya-segats rocosos de pedra calcària, sol ser més escàs en zones urbanes i grans estructures com les preses hidroelèctriques. Com tots els falciots, està dotat d'una enorme capacitat de vol especialment en distàncies llargues pel que recorre cada dia centenars de quilòmetres en vol alimentant d'insectes. La seva estada la península Ibèrica és prolongada, però durant tot aquest temps només realitzarà una única posada anual. Longitud 20-22 centímetres i una envergadura 54-60 centímetres.

ESPAÑOL


fotos ocells