Bruel, regulus ignicapillus

Significat esotèric i espiritual dels reietons

Nom comú en:
Alemany: Sommergoldhähnchen
Anglès: Firecrest
Basc: Erregetxo bekainzuri
Català: Bruel
Espanyol: Reyezuelo listado
Francès: Roitelet triple-bandeau
Gallec: Estreliña común
Italià: Fiorrancino
Portuguès: Estrelinha-de-cabeça-listada

El bruel, passaforadí, reiet, reietó cellablanc , safranet, reiet, reiet coronat, reiet safraner o regulus ignicapilluses un ocell de l'ordre dels passeriformes de la família regulidae y perteneciente al género regulus. El bruel és un ocellet de nou centímetres i cinc grams de pes. Això, unit a la coloració del seu cap, amb la llista ocular negra, la llista superciliar blanca i una llista taronja que li recorre longitudinalment el cap des del front el fan fàcilment identificable. El ventre és pàl·lid i el plomatge dels costats i posterior és verdós amb tonalitats daurades. És una au gregària que a l'hivern sol unir-se a altres aus de bosc, especialment els parits. Es pot trobar en boscos de coníferes, mixtes i caducifolis. Viu al centre i sud d'Europa, cria al sud. També es troba a Les Balears. S'alimenta d'insectes que caça a la punta de les branques més fines que no sostindrien a altres ocellets. El seu reclam és molt agut i fi. El cant és monòton, però amb notes repetides a la fi que van pujant de to amb un trino final. Longitud 9 centímetres.
Español