Capsigrany

Significat esotèric i espiritual de els ocell

Nom comú en:
Alemàny: Rotkopfwürger
Catalá: Capsigrany
Espanyol: Alcaudón común
Basc: Antzandobi kaskagorri
Francès: Pie-gièche à tête rousse
Gallec: Picanzo cabecirrubio
Anglès:Woodchat Shrike
Italià: Averla capirissa
Portuguès: Picanço-de-
barrete-vermelho

El capsigrany és un ocell de l'ordre dels passeriformes de la família laniidae i pertanyent al gènere lanius. El capsigrany és un ocell comú dels paisatges mediterranis oberts amb arbrat i matolls dispersos. Aconsegueix les seves majors densitats en les deveses d'alzines i sureres del centre i oest de la Península, on es comporta com una espècie estival. A la península Ibèrica es troba la subespècie senator, a les Balears la subespècie badius. Durant la primavera apareix en gairebé tot Espanya, excepte a les Canàries. No obstant això, es tracta d'un ocell rara a les regions del nord més humides: Galícia, el vessant nord de la serralada Cantàbrica, el Sistema Ibèric nord i els Pirineus. Tot i tractar-se d'un ocell relativament comuna en nombroses regions, el seu nombre ha experimentat durant els darrers temps un cert declivi, com la conseqüència de les transformacions sofertes en el medi rural, per la seva reducció i degradació. Els capsigranys són coneguts pels seus hàbits de caçar insectes, petites aus i mamífers empalant els seus cossos en tiges i espines. Això els ajuda a esbocinar la peça en fragments petits més manejables i li serveix de rebost per tornar després a menjar-se les parts no consumides. Tenen el bec negre i ganxut com el d'un ocell de presa, reflectint la seva naturalesa netament depredadora. El seu cap és voluminós i de color vermell fins al clatell, amb una màscara negra als ulls. La resta és negre i majoritàriament blanc. És fàcil observar-los en el alt d'arbustos i arbres, observant l'entorn buscant preses. Les poblacions europees i nord-africanes migren i creuen el Sàhara després del període de reproducció. Hivernant a les sabanes africanes ia l'Aràbia Vaig sacsejar. A Espanya els capsigranys arriben entre els mesos de març i maig, i se'n van durant l'estiu i a principis de la tardor. Té un cant agradable de trinats i xiulets, però quan se sent amenaçat o vol intimidar a qui envaeix el seu territori, emet uns espetecs aspres molt ràpids i seguits que ens recorden als de les garses. De vegades canten a duo mascle i femelles, la femella oculta i el mascle en un hostaler molt visible. També tenen l'hàbit d'imitar a altres espècies com la piula campestre, tallarol emmascarat i al cruixidell. Per aquest motiu les seqüències del seu cant poden variar considerablement entre individus. Longitud 17 cm.

Altres membres dels lànids: Escorxador, Botxí.

Banderas Cat i Ep.