Daurada grossa, pluvialis apricaria

Significat esotèric i espiritual dels corriols

Nom comú en:
Alemany: Goldregenpfeifer
Anglès: European Golden Plover
Basc: Urre-txirri arrunt
Català: Daurada grossa
Espanyol: Chorlito dorado
Francès: Pluvier doré
Gallec: Píldora dourada común
Itàlia: Piviere dorato
Portuguès: Tarambola-dourada

La daurada grossa o pluvialis apricaria és un dels ocells limícoles menys lligats al medi aquàtic, pertany a l'ordre dels caradriformes, a la família charadriidae i al gènere pluvialis. Les daurades grosses són hivernants en la península Ibèrica, procedents d'Islàndia, Escandinàvia i Illes Britàniques ens visiten per a fugir del fred intens de l'hivern nòrdic. És una limícola de bona grandària i de formes arrodonides amb el bec bastant curt i el plomatge molt vistós en l'època de zel. Amb la cara, la gola, el pit i la regió ventral d'un intens negre, vorejat per una franja blanca d'amplitud variable. A l'esquena domina una bigarrada amb una mescla de punts i franges en tons daurats, groguencs i negres, que s'estenen fins al clatell i el pili. A l'hivern és molt més discret amb un to groguenc d'on procedeix el seu nom. És una espècie gregària que sol anar en esbarts bastant nombrosos. Se'ls sol observar en els camps de cultiu alimentant-se al costat de les fredelugues, però quan alcen el vol totes dues espècies se separen formant els seus propis bàndols. Es reprodueix en els erms i tundres del nord d'Europa i l'oest d'Àsia. Nien en el sòl en terrenys secs. Encara que és una espècie comuna, la seva població s'ha reduït en els últims temps a causa de la destrucció del seu hàbitat. Les fredelugues daurades s'alimenten en les tundres, els camps, les platges i els marenys, normalment busquen el seu aliment amb la vista. Se solen alimentar principalment de petits insectes, crustacis i altres invertebrats, encara que no menyspreen les baies. A causa de l'engrandiment del port de Barcelona i la tercera pista de l'aeroport del Prat juntament amb les àmplies àrees d'aparcament d'aquest, aquest magnífic ocell ha reduït considerablement el nombre de visitants al Delta del Llobregat. Aquesta daurada grossa es va fotografiar en la reserva les Filipines, Barcelona. Longitud 26-29 centímetres i una envergadura 67-76 centímetres.

ESPAÑOL


fotos ocells