Esparver cendrós - circus pygargus

Significat esotèric i espiritual de l'àguila

Nom comú en:
Alemany: Wiesenweihe
Català: Esparver cendrós
Espanyol: Aguilucho cenizo
Basc: Mirotz urdin
Gallec: Tartaraña cincenta
Anglès: Montagu's harrier

L'esparver cendrós és un ocell rapinyaire de l'ordre dels falconiformes de la família de les accipitridae que pertany al gènere circus. Aquesta rapinyaire és de mida mitjana i esvelt, té unes ales llargues, estretes i una mica punxegudes, amb la cua molt llarga i tarsos molt llargs. Els sexes exhibeixen plomatges de colors molt diferents, ja que els mascles són bastant clars, però les femelles presenten uns tons marronosos. Les femelles són notablement més grans i pesades que els mascles. És un rapinyaire propi de les grans extensions obertes i desarborades, com herbassars i bruguerars de muntanya i canyissars. A la península Ibèrica, però, l'esparver cendrós està íntimament lligat amb les activitats agrícoles, ja que s'alimenta de petits mamífers, insectes de grans dimensions, amfibis, rèptils i aus de mida petita en camps d'ordi i blat. Caça sobrevolant a baixa altura i amb una velocitat constant els camps, especialment els de cereals i erms. Té un vol molt gràcil, amb una batuda d'ales poderosa i molt elegant. Quan li és possible recorre els marges dels camps de cultiu i altres zones de vegetació baixa, detenint-amb certa freqüència per escodrinyar el sòl al seu voltant per atrapar per sorpresa a les seves preses habituals. Longitud 40-45 cm, envergadura 97-115 cm.

Altres membres dels accipítrids: Pigarg americá, Àguila marcenca, Àguila daurada, Águila cuabarrada, Arpella vulgar, Astor, Voltor comú, Voltor negre, Esparver vulgar, Trencalòs, Aligot comú, Milà negre, Milà reial.

Banderas Cat i Ep.