Esparver vulgar - accipiter nisus

Significat esotèric i espiritual dels esparvers

Nom comú en:
Alemany: Sperber
Català: Esparver vulgar
Espanyol: Gavílan común
Basc:Gabirai
Francès: Épervier d'Europe
Gallec: Gabián común
Anglès: Épervier d'Europe
Italià: Sparviere
Portuguès: Gaciao

L'esparver comú és un ocell rapinyaire de l'ordre de les falconiformes de la família accipritridae i pertanyent al gènere accipiter. Aquest esparver és un ocell rapinyaire que fa entre 27 i 37 cm de longitud i entre 60 i 80 cm d'envergadura i pesa entre 150 i 320 g, això fa que sigui unes de les més petites de les nostres aus rapinyaires. Conseqüentment sol caçar preses de mida petita com reietons i parits en les espessors dels boscos. Per caçar unes preses tan esmunyedisses, l'esparver ha adquirit algunes adaptacions que faciliten la seva mobilitat en les espessors boscoses, com ales curtes i arrodonides i una cua particularment llarga, que li confereixen una gran capacitat de maniobra i d'acceleració. Entre mascles i femelles hi ha una diferència de mida invertida al de la majoria de rapinyaires, sent la femella la més corpulenta. Les parts superiors dels esparvers adults són fosques, mentre que les inferiors són vermelloses llistades en els mascles i blanquinoses finalment onejades de marró a les femelles. Les potes són grogues i amb els llargs tarsos sense plomar. En els joves les parts superiors són marrons amb les plomes flanquejades d'una tonalitat rogenca. L'esparver comú és una de les aus utilitzades en falconeria. Aquest esparver comú el vaig fotografiar a la terrassa de l'Hotel Plaza Parck de la ciutat de Wroclaw Polònia. La instantània es va realitzar Abr. del 2007 amb una càmera EOS10D + 70-200 mm, f= 4 Canon + 1.4x Canon.

Altres membres dels accipítrids: Pigarg americà, Àguila marcenca, Águila daurada, Águila cuabarrada, Esparver cendrós, Arpella vulgar, Astor, Voltor comú, Voltor negre, Trencalòs, Aligot comú, Milà negre, Milà reial.

Español