Esplugabous - bubulcus ibis

Significat esotèric i espiritual de l'esplugabous

Nom comú en:
Alemany: Kuhreiher
Català: Esplugabous
Espanyol: Garcilla bueyera
Basc: Lertxuntxo itzain
Francès: Héron garde-boeufs
Gallec: Garza boieira
Anglès: Cattle Egret
Itàlia: Airone guardabuoi
Portuguès: Garça-boieira

L'esplugabous és un ocell de l'ordre pelecaniformes de la família ardeidae i pertanyent al gènere bubulcus. És l'únic representant del gènere, encara que alguns experts consideren espècies separades a les seves subespècies. La bubulcus ibises és locell que veiem després del bestiar i els tractors llaurant buscant bestioles en la terra remoguda per a alimentar-se. L'esplugabous és un ocell esvelt, petita en comparació amb altres garses, de color blanc i adornada amb plomes daurades o ataronjades al seu cap, coll, el bec, les potes i l'iris es tornen vermells durant la temporada de cria. Tots dos sexes són molt similars, però els mascles són una mica més grans i tenen les plomes nupcials lleugerament més llargues que les femelles. Els juvenils manquen de les plomes ataronjades i tenen el bec negre. Sol niar en colònies, generalment prop de l'aigua i sovint amb altres ocells xanquers. El mascle s'exhibeix en un arbre de la colònia, i usa una gran varietat de comportaments rituals com ara agitar una branqueta o apuntar amb el bec cap amunt. La parella es forma després de tres o quatre dies. Trien una parella diferent cada temporada i també si tornen a niar després de fracassar en un primer intent. El niu és una petita plataforma desordenada de palets en un arbre o arbust que construeixen entre els dos membres de la parella. Les branquetes les recull el mascle i les col·loca la femella, el robatori de palets és corrent. La grandària de la posada consta d'un a cinc ous, encara que tres o quatre és el més normal. Els ous són ovalats i de color blanc blavós. La seva incubació dura al voltant de vint-i-tres dies, sent dos membres de la parella els encarregats de la tasca. Els pollastres estan parcialment coberts de plomissol en néixer i sent totalment dependents dels seus progenitors. Sent incapaços de regular la seva pròpia temperatura fins als nou o dotze dies i no estan completament emplomades fins als 13 o 21 dies. Comencen a abandonar el niu movent-se per les branques circumdants al cap de dues setmanes. Estan completament desenvolupats trenta dies després, encara que no s'independitzen fins als quaranta-cinc dies aproximadament. S'alimenta en hàbitats herbacis relativament secs, sovint acompanyant al bestiar o altres grans mamífers, com ovejas i cavalls, per a atrapar a els insectes i petits vertebrats espantats per aquests, costum de la qual rep el seu nom. L'esplugabous ha protagonitzat l'expansió natural més àmplia i ràpida de totes les espècies d'ocells. Algunes poblacions d'esplugabous són migratòries mentre que unes altres únicament realitzen dispersions curtes després de la cria. Els esplugabous adults tenen pocs predadors, però altres ocells i mamífers solen saquejar els seus nius. La principal causa de mortalitat dels seus pollastres és la inanició. De les garses, aquesta és la més comuna i nombrosa. Existeix en dues, tal vegada tres, varietats geogràfiques d'aquesta espècie segons els diferents autors, bubulcus ivis ivis, bubulcus ibis coromandus, bubulcus ibis seychellarum. Longitud 48-53 cm i una envergadura 90-96 cm.

Altres membres de les ardades: Bitó comú, Martinet menut, Martinet ros, Martinet blanc, Agró blanc, Agró roig, Bernat pescaire, Martinet menut.

Español