Falciot negre, apus apus

Significat esotèric i espiritual d'aus i ocells

Nom comú en:
Alemany: Alpensegler
Anglès: Alpine swift
Basc: Malkar-sorbeltz
Català: Falciot negre
Espanyol: Vencejo común
Francès: Martinet alpi
Galec: Andoriñón común
Italià: Rondine alpino
Portuguès: Andorinhão-común

El falciot negre, falcia, falcija, ginjola, vinjola, falcilla o apus apus és un ocell de l'ordre dels apodiformes de la família apodidae i pertanyent al gènere apus. La seva àrea de distribució s'estén per Euràsia i Àfrica. El falciot negre és una au amb gran habilitat per al vol. Té les ales falciformes, la cua és curta amb la forquilla poc profund, la seva boca és molt ampla i gran rematada amb un bec petit, les seves potes són curtes sense polze oposable amb urpes petites, de pressa extraordinàriament fort que li permeten agafar-se a superfícies verticals. És de color negrós amb una petita taca blanquinosa o grisa clara a la gola, només visible de prop. La forma de les seves ales, en vol, li proporciona la seva característica silueta de mitja lluna. Els falciots passen la major part de la vida volant: mengen, dormen i copulen en l'aire. Únicament es posen per criar els seus pollets. Romanen volant sense prendre terra durant nou mesos a l'any. Les cries abandonen el niu volant sense aprenentatge. De nit, aquestes aus s'eleven fins als 2.000 metres d'altura i allí dormen, volant. A causa dels seus hàbits aeris, encara es desconeixen moltes coses de la vida d'aquestes aus. Nien en cingles elevats i parets verticals des dels que reprenen el vol. A causa de la seva especial morfologia alar i les seves curtes potes, si cauen a terra tenen una gran dificultat per remuntar el vol. Forma els seus nius sota cornises i ràfecs d'edificis i cases. Sol ser fidel al seu lloc de nidificació; torna a ell i el reconstrueixen quan cal. El falciot negre s'alimenta de minúsculs insectes voladors que atrapa amb el seu ampli bec que manté constantment obert en volar. També recull al vol els materials amb què construeix el niu. Longitud 16-17 centímetres i una envergadura 42-48 centímetres.

ESPAÑOL


fotos ocells