Flamenc rosat, phoenicopterus roseus

Significat esotèric dels flamencs

Nom comú en:
Alemany: Flamingo
Català: Flamenc rosat
Espanyol: Flamenco común
Basc: Flamenko
Francès: Flamat rose
Gallec: Flamengo rosa
Anglès: Greater Flamingo
Itàlia: Fenicottero rosa
Portuguès: Flamingo

El flamenc rosat, phoenicopterus roseus, és un ocell de l'ordre phoenicopteriformes de la família phoenicopteridae i pertanyent a l'ordre phoenicopterus. Per la seva gran grandària i el seu curiós aspecte, el flamenc possiblement és la més espectacular de tots els ocells aquàtics els nostres aiguamolls. La seva estilitzada i inconfusible silueta pot observar-se en molts dels nostres aiguamolls costaners mediterranis i subatlàntics, o en algunes llacunes de l'interior d'Espanya, per la qual cosa es distribueix pels aiguamolls de la zona mediterrània i en llacunes interiors d'Andalusia i Castella-la Manxa. Aquest ocell és inconfusible per les seves llargues potes i el seu coll es caracteritza pel seu plomatge entre el blanc i el rosat depenent de la dieta, depenent de la quantitat d'artèmia salina i altres crustacis microscòpics que conté. En les ales poden arribar a un vermell intens, vorejades de negre. S'alimenta en llacs poc profunds en grups d'uns pocs a centenars. El niu el construeix formant un munt de fang, on incuba un sol ou. Les cries són alimentades pels seus progenitors amb una secreció similar a la dels coloms, però aquesta té més grassa i menys proteïnes. Aquesta secreció és produïda per unes glàndules situades en la zona superior del tracte digestiu.
Flamencs rosats
Flamencs rosats corrent
Dos flamencs rosats
Flamenc rosat inmadur en vol
Les cries són alimentades durant uns dos mesos, fins que el seu bec està bastant desenvolupat per a filtrar l'aliment per si mateixos. La seva crida és com el toc d'una botzina semblant al de les oques. Últimament s'ha notat un lleuger augment de la seva població reproductora en aquests enclavaments. En les fotos, flamencs a pler en la Reserva Les Filipines, al costat de l'Aeroport Internacional El Prat. Longitud 125-145 centímetres i una envergadura 140-165 centímetres.

ESPAÑOL


fotos ocells