Griva cerdana - turdus pilaris

Significat esotèric i espiritual dels tords

Nom comú en:
Alemany: Wacholderdrossel
Català: Griva cerdana
Espanyol: Zorzal real
Basc: Durdula
Francès: Grive litorne
Anglès: Fieldfare
Italià: Cesèna
Portuguès: Portuguès

La griva cerdana o tord gris és un ocell de l'ordre de els passeriformes de la família turdidae i pertanyent al gènere turdus. En els hiverns particularment durs, quan els freds es fan gairebé insuportables en extenses àrees d'Europa, o quan els fronts polars escombren el nord del continent, la península Ibèrica rep grans quantitats d'uns tords amb una bona grandària, que s'assenten en muntanyes i camps de labor a la recerca de baies i fruits. Són els tords reals, uns hivernants regulars en les latituds mediterrànies que, quan el fred referma, acudeixen massivament a les temperades terres del sud. Aquest és un gris bastant gran que els seus dos sexes són molt semblants sent difícils de distingir. Tenen la zona dorsal de color castany mentre que el clatell i bisbetó són grisos blavoses. Les ales són marrons per damunt i blanques per sota la cua també és marró per damunt. Tenen el pit vermellós amb taques negres i amb el ventre blanc. Només una part d'aquests grisos emigren cap al sud durant l'hivern. Cria en boscos d'Escandinàvia, l'antiga URSS i els països Bàltics. Per a emigrar solen formar grans esbarts associats amb els tords ala-rojos. És omnívor, s'alimenta de petits animals com a insectes, caragols, cucs i durant l'hivern s'alimenta de baies. El seu cant recorda al d'un tallarol, pels seus freqüentes rasperes, als quals segueixen notes estridents en una ràpida successió amb una estructura poc precisa. Quan vola en grup emet sovint espetecs. Longitud 26 cm.
Banderas Cat i Ep.