ESPAÑOL

Navegant
acceptes
Política
Cookies

INICI

Cerca

Borinot, bombus terrestris

Significat esotèric i espiritual del borinot

Nom comú en:
Alemany: Dunkle erdhummel
Català: Borinot
Espanyol: Abejorro común
Francès: Bourdon terrestre
Anglès: Buff-tailed bumblebee
Portuguès: Abelhão

La borinot o bombus terrestris és una espècie d'insecte de la família apidae i pertanyent al gènere bombus. El bombus terrestris és un dels borinots més comuns d'Europa, el seu nom terrestres deriva que desenvolupa les seves colònies sota terra aprofitant els caus de petits rosegadors. Té el cos negre amb bandes grogues i el color blanquinós de l'extrem de l'abdomen, característic d'aquest borinot. Aquest és un borinot gran, la reina arriba de 2 a 2,7 centímetres de longitud i mentre que les obreres d'1,5 a 2 centímetres. Les reines són les úniques que sobreviuen a l'hivern i s'activen a la primavera. Les obreres, que apareixen una mica més tard i són més petites. Quan la reina troba nèctar per reabastir les seves energies comença a buscar un lloc per niar, construeix àmfores per emmagatzemar nèctar i pol·len. La reina posa un nombre petit d'ous que té cura tota sola. Quan maduren les obreres s'encarreguen de totes les tasques de forejar, cura de la cria, construcció d'àmfores, etc. La colònia pot arribar a tenir 400 obreres. Alimenten les larves a força de pol·len i nèctar. De vegades els borinots roben nèctar, és a dir que perforen un forat a la base de la flor i recullen el nèctar sense acostar-se a les anteres i estigma de la flor; d'aquesta manera no té lloc la pol·linització. Cap a la fi de l'estiu la reina pon alguns ous no fertilitzats que donen lloc a mascles i altres ous que reben més alimentació que les obreres i que seran femelles fèrtils, és a dir, les futures reines. Després que els mascles i femelles s'aparellen, les noves reines busquen un lloc on hivernar i tots els altres membres de la colònia moren. Els borinots practiquen un sistema de pol·linització vibratòria que és l'única forma de pol·linitzar les flors de plantes com ara el tomàquet. Els borinots poden trobar el camí a casa a distàncies de 13 km.

borinot,bombus terrestris,apidae,fotos de dorinots