Lluèr - carduelis spinus

Significat esotèric i espiritual de els ocell

Nom comú en:
Alemany: Zeisig
Català: Lluèr
Espanyol: Lúgano
Basc: Tarin
Francès: Tarin des aulnes
Gallec: Úbalo
Anglés: Eurasian siskin
Italià: Lucarino
Portuguès: Pintassilgo-verde

El lluèr és un ocell de l'ordre dels passeriformes de la família dels fringillidae del gènere carduelis. El lluer o carduelis spinus és una espècie monotòpica, que és l'única varietat d'aquesta, cosa que en observar la seva extensíssima distribució sembla gairebé impossible. Les raons per la qual aquest ocell no presenta subespècies són dos, segons Paevskki:
1ª, Migracions d'aspres de la reproducció: Després de la primera reproducció dels lluers emprenen un viatge a zones del nord on poden realitzar una segona niuada. Canvi de zones de cria per a un mateix individu en anys consecutius.
2ª, Gran caserna d'hivern per als individus que passen per un punt: Això implica un important intercanvi genètic, ja que les parelles es formen en els bàndols hivernants abans de la migració primaveral.
El mascle del lluer té una lliurea marcadament contrastada marcada en groc, verd i negre. La femella d'aquest ocell és més gris i apagada però sempre amb parts en groc i verd. Durant l'època de cria s'associa al bosc d'avets i pins silvestres, alimentant-se de pinyons de les pinyes mig obertes que extreu amb el seu pic punxegut. Sol cantar a la part alta d'un pi o en vol estacionari semblant al d'una papallona. El seu cant és ressonant amb diversos canvis de to, trinats i ràpids amb algunes parts estridents. Durant l'hivern forma esbarts i el seu aliment és de llavors. Longitud 12 cm.
Banderas Cat i Ep.