Mallerenga de bigotis - panorus biarmicus

Significat esotèric i espiritual dels ocells

Nom comú en:
Alemàny: Bartmeise
Català: Mallerenga de bigotis
Espanyol: Bigotudo
Basc: Tximutx
Francès: Panure à moustaches
Gallec: Ferreiriño de bigote
Anglès: Bearded reedling
Italià: Basettino

La mallerenga de bigotis és un ocell de l'ordre dels passeriformes de la família panuridae i pertanyent al gènere panorus. Aquest ocell havia estat inclòs en les famílies paridae, aegithalidae i paradoxornithidae respectivament per tenir algunes similituds amb aquestes famílies. El bigotut una espècie netament de climes temperats situats a Europa i Àsia. És resident i la major part dels individus no migren tret que es produeixin onades de fred especialment crues. És vulnerable als hiverns gèlids, que poden delmar la població, morint gran quantitat d'individus, compensant-ho amb un elevat potencial reproductor, que els porta a realitzar fins a quatre posades a l'any. De caràcter discret, aquesta espècie aquesta especialitzada en els aiguamolls, es reprodueix en grans canyissars formant colònies al costat de llacs o en pantans. Menja els àvids, pugons, que infesten els joncs a l'estiu, i les llavors del jonc phragmites a l'hivern, per aquest motiu el seu sistema digestiu canvia per a enfrontar-se amb les diferents dietes estacionals. Aquest petit ocell se la reconeix pel seu color castany ataronjat amb cua llarga i vol ondulant. El mascle té cap gris i presenta uns espectaculars bigotis negres. Els esbarts es delaten en la canyavera per la seva característica veu "ping". Longitud 12,5 cm.
Banderas Cat i Ep.