Cérvol comú, cervus elaphus

Significat esotèric i espiritual del cérvol

Nom comú en:
Alemany: Rothirsch
Català: Cérvol comú
Espanyol: Ciervo rojo
Basc: Orein arrunt
Francès: Cerf élaphe
Gallec: Cervo común
Anglès: Red deer
Itàlia: Cervo nobile
Portuguès: Veado-vermelho

El cérvol comú o cervus elaphus és un mamífer de l'ordre dels artiodactyla de la família cervidae i pertanyent al gènere cervus. Aquesta espècie és la troba en àmplies zones de l'hemisferi nord. El cérvol comú és un animal de grans dimensions, amb una grandària mitjana de 160 a 250 centímetres de longitud i un pes en els mascles de fins als 200 kg. Aquesta espècie presenta dimorfisme sexual, ja que les femelles són més petites i menys corpulentes que els mascles, però algunes femelles presenten petites banyes. Les banyes dels mascles es renoven cada any.
Femelles de cérvol comú
Cérvol comú, femella
Cérvol comú, femelles
El color de cabells és normalment marró en gairebé tot el cos amb ventre, part inferior de coll i els glutis, blanquinosos. Les cries de pocs mesos presenten una coloració rogenca, amb taques i ratlles blanques a manera de camuflatge que els ajuda a ocultar-se dels depredadors. Entre el setembre i l'octubre es produeix l'anomenada brama, això consisteix en el fet que els mascles criden a les femelles amb magnífics brams que s'escolten a diversos quilòmetres. El cérvol és herbívor i prefereix pasturar gramínies i herba, en la tardor per acumular greixos per l'hivern busca les glans. És una de les peces més cobejades com a trofeu a les batudes de caça major. Actualment es cria en captivitat i es deixa anar per les batudes de caça una pràctica del tot reprotxable, tant o més que la caça en si mateixa.
Español