Musaranya comuna, crocidura russula

Significat esotèric i espiritual dels mamífers

Nom comú en:
Alemany: Hausspitzmaus
Català: Musaranya comuna
Espanyol: Musaraña gris
Basc: Baratze-satitsu
Francès: Musaraigne musette
Gallec: Furaño común
Anglès: Greater white-toothed shrew

La musaranya comuna o crocidura russula és un animal de la classe mammalia de l'ordre soricomorpha de la família soricidae i pertanyent al gènere crocidura. Aquest representant de la subfamília dels crociduridae és de mitjana talla i amb la cua relativament curta, de 30 a 40 mm, el cos de 34 a 47 mm i amb un pes de 7 a 14 grams. Té els ulls petits, els pavellons auriculars ben desenvolupats i molt visibles. El color del pelatge varia amb l'edat, l'època de l'any i la localització, però en general, és d'un gris uniforme en els juvenils, marró o marró grisenc a l'estiu i grisa fosca a l'hivern per captar millor la calor del sol. Les musaranyes són insectívores, s'alimenten de insectos. Además, complementan su dieta con lombrices, gusanos, babosas, aranyes, cargols. Són els mamífers més actius que existeixen, caçant el seu aliment tant de dia com de nit. Moltes de les espècies de musaranyes, especialment les europees, mengen el seu propi pes en insectes diàriament i podent arribar a morir si passen més de quatre hores sense menjar, per això viuen on abunda l'aliment. És una espècie bàsicament mediterrània, prefereix hàbitat obert i marges dels boscos, apareix també en camps de cultiu o en les zones boscoses amb sotabosc clar. L'exemplar fotografiat va ser localitzat en un camp de presseguers confrontant al Pantà d'Utxesa a Torres de Segre, Lleida.
Español