Ós bru, ursus arctos

Significat esotèric i espiritual de l'ós

Nom comú en:
Alemany: Braunbär
Anglès: Brown bear
Basc: Hartz arre
Català: Ós bru
Espanyol: Oso pardo
Francès: Grizzly
Gallec: Oso pardo

Ós bru
Ós bru
L'ós bru o óssa, ursus arctos, es un mamífer de l'ordre carnivora de la família ursidae i pertanyent al gènere ursus. L'ós bru és un plantígrad que es troba en boscos madurs de gran part del nord d'Euràsia i Amèrica de Nord. És un dels més grans de l'ordre carnívora, amb l'excepció de l'ós polar, que és menys variable i generalment una mica més gran. L'ós bru es troba a Rússia, Àsia Central, Xina, Amèrica de nord, Escandinàvia i la regió dels Carpats, amb una població total d'aproximadament 200.000 espècimens. És l'animal emblemàtic d'alguns d'aquests països. Atès el vast del seu territori apareixen cert nombre de subespècies, que es diferencien unes de les altres per la seva coloració i grandària, fins al punt que antigament se'ls considerava com a espècies autòctones. Pot variar entre el marró molt fosc i el daurat clar, passant per diverses gammes de grisos. Poden alçar-se sobre les seves potes del darrere per augmentar el seu camp de visió. La seva oïda és extremadament aguda i desenvolupat, igual que l'olfacte, que és excel·lent, finíssim. Gràcies a ell poden detectar a llarga distància moltes de les seves fonts d'aliment i també l'estat sexual d'altres exemplars durant l'època de zel. Les seves mandíbules tenen quatre canins o ullals, punxeguts i robusts com els d'altres carnívors. No obstant això, la presència d'incisius aptes per tallar herba i tiges, i de molars amplis i aplanats que poden triturar aliments d'origen vegetal, fan que la dentadura d'aquest carnívor estigui perfectament adaptada a un règim omnívor.

os,os bru,ossa,os bru pirineu,mamifer,avesfotos