Merla blava - monticola solitarius

Significat esotèric i espiritual dels ocells

Nom comú en:
Alemany: Blaumerle
Català: Merla blava
Espanyol: Roquero solitario
Basc: Harkaitz-zozo urdin
Francès: Merle bleu
Gallec: Merlo azul
Anglès: Blue rock thrush
Italià: Passera solitaria
Portuguès: Melro-azul

La merla blava es un ocell de l'ordre de els passeriformes de la familia turdidae i pertanyent al gènere monticola. Al monticola solitarius li agraden les roques, altures i la solitud, no és un ocell gregari i defensa el seu territori contra els intrusos. És un ocell de difícil observació des de la curta distància, és molt desconfiat i llest, al menor soroll o moviment fuig ràpidament i per l'inaccessible dels seus posadors situats a la part alta de tallats i roques de gran grandària. El mascle exhibeix una lliurea blava aranyó i canta com les merles quan a la primavera el zel li estreny, el plomatge de la femella és de tons marrons amb brins més clars. Se li pot observar en penyes, penya-segats marins, pedreres abandonades, tallats rocosos situats entre boscos a qualsevol nivell, des de la costa fins als alts cims, però eludint terrenys plans i altiplans de muntanya. També freqüenta les ruïnes de velles cledes de bestiar i cases de muntanya abandonades i en ruïnes de caserius senyorials i castells. S'alimenta d'insectes, caragols i petits vertebrats, que inclou en la seva dieta, no menysprea les baies per a la seva alimentació. El cant és aflautat i s'assembla molt al de la merla comuna però a causa de la gran diferència de paratges que freqüenten no pot haver-hi confusió, fins i tot tenint en compte que el roquer solitari des de lluny pot semblar-nos de color negre. Longitud 22 cm.
Banderas Cat i Ep.