Milà reial, milvus milvus

Significat esotèric i espiritual dels milans

Nom comú en:
Alemany: Merlin
Anglès: Red Kite
Basc: Miru gorri
Català: Milà reial
Espanyol: Milano real
Francés: Milan Royal
Gallec: Miñato real
Itàlia: Nibbio reale
Portuguès: Milhafre-rabo-
de-bacalhau

El milà reial, milvus milvus, és un ocell rapinyaire de l'ordre dels falconiformes de la família accipitridae pertanyent al gènere milvus. El milà reial és una de les rapinyaires més freqüents a Europa. Molt similar en aspecte al milà negre, però el distingeix el seu cap de color gris platejat i la seva silueta. Caça aus i petits mamífers, com llebres o rates. També s'alimenta d'ocells i invertebrats, tot i ser una au rapinyaire també es comporta com au carronyera. Els exemplars que nien al Nord d'Europa es desplacen a sud per hivernar, alguns d'ells travessen l'Estret fins a arribar al Nord d'Àfrica. La seva distribució arriba fins a les Canàries i les Illes de Cap Verd. Longitud 60-65 centímetres i una envergadura 190 centímetres.

Altres membres dels accipítrids: Pigarg americà, Àguila marcenca, Àguila daurada, Àguila cuabarrada, Esparver cendrós, Arpella vulgar, Astor, Voltor comú, Voltor negre, Esparver vulgar, Trencalòs, Aligot comú, Milà negre.

Español