Mussol comú, athene noctua

Significat esotèric i espiritual dels mussols

Nom comú en:
Alemany: Steinkauz
Anglès: Little Owl
Basc: Mozolo arrunt
Català: Mussol comú
Espanyol: Mochuelo común
Francès: Chouette chevêche
Gallec: Moucho común
Itàlia: Civetta
Portuguès: Moucho-Gallego

Mussol comú
Mussol comú a una taulada
El mussol comú o miula, athene noctua, és un ocell de l'ordre dels estrigiformes de la família strigidae pertanyent al gènere athene. El mussol comú és una de les aus rapinyaires nocturnes més esteses per tota la meitat sud d'Europa i el nord d'Àfrica, amb presència a 84 països de la zona. És l'au rapinyaire nocturn més familiar en els camps i boscos de la península Ibèrica. El mussol té uns característics i grans ulls amb l'iris groc pàl·lid, bec groguenc, les potes són grises i en ocasions lleugerament groguenques amb les urpes de color que oscil·la entre el marró i el negre. La seva complexió és una cosa rabassuda, amb el plomatge de color de marró a crema amb taques blanques, i en vol se li reconeix per les seves curtes ales, arrodonides i amb unes línies de punts de color blanc i en la part posterior una característica marca en forma de V. se li sol escoltar cantant en solitari en els capvespres, amb una sèrie de reclams aguts i forts per atraure les femelles, si hi ha un altre exemplar en els voltants, es contesten insistentment reclamant la propietat del territori. Se li troba en paratges mediterranis, amb oliveres, matolls, i algun que un altre pedregar. És freqüent veure-ho durant el dia, posat sobre un pal o arbre fora. Caça sobretot petits rosegadors, insectes grans, petits ocells i cucs. Està actiu tant durant el dia com durant la nit i molt especialment a l'alba i al capvespre. El seu vol silenciós i d'aleteig ràpids és força ondulat quan recorre llargues distàncies. El mussol nia en cavitats d'arbres i roques incloses estructures humanes a prop del seu vedat de caça, preferiblement en ambients secs. Pes mitjà de 165 grams, llargària entre 21 i 23 centímetres i una envergadura entre 54 i 58 centímetres.

ESPAÑOL


fotos ocells