Oca pradenca - anser fabalis

Significat esotèric i espiritual de les oques

Nom comú en:
Alemàny: Saatgans
Catalá: Oca pradenca
Espanyol: Ánsar campestre
Basc: Antzara hankahori
Francès: Oie des moissons
Gallec: Ganso campestre
Anglès: Bean Goose
Italià: Oca granaiola
Portuguès: Gavo-bravo-campestre

El anser fabalis es un ocell palmípede de l'ordre anseriformes de la famìlia anatidae i pertanyent al gènere anser. L'oca pradenca és un anàtid europeu, a la península Ibèrica només hi observen molt pocs exemplars solitaris en alguns aiguamolls del nord, es caracteritza per tenir un color marró clar en el ventre, el dors fosc amb plomes rivetades en blanc que li confereix un aspecte escatós, i per les seves potes ataronjades. L'única diferència entra sexes, és que la femella és de menor grandària. Els joves es diferencien dels adults per tenir el dors més uniforme i les potes d'un taronja més apagat. Es tracta d'una oca sociable, que sol tornar als mateixos llocs de descans, en llacs, aiguamolls i camps de cultiu. És molt comú veure-ho formant esbarts. El seu estat de conservació no presenta cap perill. Nia en el sòl, en un buit folrat per plomes i plomissol, en esplanades o en clars de bosc. La seva posada consta de 4 a 6 ous, posats en una única niuada al juny. A l'ésser un ocell estrictament vegetarià, s'alimenta d'herbes, cereals i arrels de camps llaurats, per aquest motiu està molt lligat a les zones agrícoles. Aquesta oca realitza desplaçaments diaris entre els camps on pasturen i els dormidors, reunint-se en esbarts amb les últimes llums del dia. És bastant menys escandalós que l'oca vulgar, emetent, normalment durant el vol, una nota nasal curta i repetida. Aquesta oca pradenca ho vaig fotografiar des de la terrassa de l'Hotel Plaza Parck de la ciutat de Wroclaw Polònia. La foto es prenc amb una cambra EOS10D + 70-200 f= 4 Cànon + 1.4x Cànon. Longitud 66-88 cm envergadura 140-175 cm.
Banderas Cat i Ep.