Oreneta cua-rogenca, hirundo daurica

Significat esotèric i espiritual de l'oreneta

Nom comú en:
Alemany: Rötelschwalbe
Anglès: Red-rumped Swallow
Basc: Enara ipourgorri
Català: Oreneta cua-rogenca
Espanyol: Golondrina daurica
Francès: Hirondelle rousseline
Gallec: Andoriña dáurica
Itàlia: Rondine rossiccia
Portuguès: Andorinha-dayrica

La oreneta cua-rogenca (hirundo daurica, per altres autors cecropis daurica) és un petit ocell de l'ordre de les passeriformes de la família hirundinidae pertanyent al gènere hiundo que formen el grup de les orenetes. Habita en els països de clima temperat del sud d'Europa i Àsia, des de la península Ibèrica a l'oest fins al Japó a l'est, arribant a l'Àfrica tropical pel sud. Els exemplars indis i africans són residents, però les orenetes europees i de diverses zones asiàtiques són migratòries, hivernant a Àfrica i l'Índia. Les orenetes cua-grogenques són similars en costums i aparença a altres espècies de l'ordre dels Apodiformes. Les parts superiors del cap, dors i ales són d'un color blau molt fosc. El seu pit i ventre és castany ros amb petites i nombroses motes fosques. Les seves ales són amples i punxegudes. Són ràpides voladores i s'alimenten d'insectes. S'assembla a la oreneta comuna o vulgar, però es diferencia perquè és més fosc i la taca vermella de la gola és molt més clara i estesa, presentant també una zona groguenca en el naixement de la cua. A més les plomes de la cua són clarament més amples. Les orenetes cua-rogenques construeixen nius amb forma de mitja esfera amb fang que recullen amb els seus becs, i incumbeixin entre 3 i 6 ous en cada posta, de maig a juny. Normalment nien en zones rocoses i altes, però s'adapten amb facilitat a les construccions humanes (ponts o edificis). El niu recorda el de l'oreneta comuna en la seva forma i material, però compta amb una entrada tubular de la qual manca el niu d'aquesta última. Normalment aquesta espècie no forma grans colònies de cria, però són bastant gregàries fora de l'estació d'aparellament. Les bandades més nombroses es poden observar en les extenses planes de l'Índia. A la península Ibèrica és estival de març a setembre. És una espècie en expansió, més abundant a la meitat sud. Longitud 11-13 centímetres i una envergadura 4-6 centímetres.

ESPAÑOL


fotos ocells