Pardal de bardissa - prunella modularis

Significat esotèric i espiritual de els ocell

Nom comú en:
Alemany: Heckenbraunelle
Català: Pardal de bardissa
Espanyol: Acentor común
Basc: Tuntun arrunt
Francès: Accenteur mouchet
Gallec: Azulenta común
Anglès: Dunnock
Italià: Passera scopaiola
Portuguès: Ferreirinha

El pardal de bardissa o prunella modularis es un ocell del ordre de dels passeriformes de la família prunellidae pertanyent al gènere prunella. Aquest pardal està àmpliament distribuït per tot Europa, molt repartit i abundant al nord i centre d'occident, mentre que al sud es circumscriu a les zones muntanyoses, baixant a altures més baixes en ple hivern i si aquest és molt fred. Aquest ocell per la seva aparença apagada, colors discrets i el seu escàs cridaner és difícil de diferenciar d'un pit-roig juvenil, una titeta o d'un caragolet. Se li identifica gràcies a la seva mida semblant al d'un teuladí però amb una cella, gola i pit, grisos amb el dors marró amb ratlles fosques i el bec fi, els sexes no presenten cap diferència. El seu estrany hàbit d'aparellament, amb trios d'un mascle amb dues femelles, o per en contra d'una femella amb dos mascles, ho fan peculiar. És discret passant la major part del temps desapercebut en el més espès dels matolls, sortint només per picar alguna llavor o insecte a terra o per cantar des d'alguna branca molt visible. El seu cant un refilo, ràpid, pla, agut, monòton, mentre que el reclam d'alerta és un agut xiulet. El seu niu és un bol herbaci, revestit de molses, pèl o esborra de llana, amb 4 o 5 ous posats en 2 o 3 niuades d'abril a juny. Aquest discret ocell és una de les víctimes preferides del cucut, que el parasita amb freqüència. La raó d'aquesta preferència és desconeguda, ja que l'ou del cucut contrasta molt amb els de la posta del pardal de bardissa. Busca el seu aliment entre la mala herba que consta de petits insectes i algunes llavors. També freqüenta zones més humanitzades, a menjar restes d'entrepans, com merenders i jardins. Cria a tot Europa, trobant-ho en zones arbustives amb presència de brucs i maresmes amb matoll espès, a les zones properes a la costa, boscos densos, terres de conreu i jardins. És difícil aconseguir fotos interessants del pardal de bardissa, ja que té el costum de moure discretament arran de terra entre els arbustos. Longitud 14 cm, envergadura 20 cm.

Altres membres de la família prunellidae: Cercavores.

Español