Pigre gris - pluvialis squatarola

Significat esotèric i espiritual de la fredeluga

Nom comú en:
Alemany: Kiebitzregenpfeifer
Català: Pigre gris
Espanyol: Chorlito gris
Francès: Pluvier argenté
Basc: Txirri gris
Gallec: Píllara cincenta
Inglès: Grey plover
Italià: Pivieressa
Portuguès: Tarambola-cinzenta

El pigre gris o pluvialis squatarola és un dels ocell limícoles menys lligades al medi aquàtic, pertany a l'ordre de les charadriiformes, de la família charadriidae i al gènere pluvialis. La fredeluga grisa és un ocell que es reprodueix a les regions àrtiques. És un migrant de llarga distància, amb una distribució costanera gairebé mundial fora del període de reproducció. Les costes de la península Ibèrica reben alguns exemplars hivernants i constitueixen àrea de pas durant els viatges migratoris. És de grandària mitjana, és el major, més "becgròs" i més voluminós dels pluvialis. Amb freqüència sembla bastant encorbat. A la primavera i estiu, els adults tenen l'esquena i les ales en blanc i negre. La cara i el coll són negres amb una vora blanca, el pit i el ventre. La cua és blanca amb una barrera negra. El bec i les potes són de color negre. El plomatge d'hivern roman des de finals d'agost fins a abril. Aquest és d'un gris bastant llis en la part superior, amb el pit clapejat de gris i ventre blanc. Busquen menjar en platges i zones de marea, generalment a simple vista. El menjar consisteix en petits mol·luscos, cucs, crustacis i insectes. És menys gregari que les altres espècies de pluvialis, no forma esbarts d'alimentació, sinó que s'alimenta àmpliament disperses sobre les platges, amb ocells ben separats. És una espècie bastant sorollosa. El reclam en vol, consisteix en una piulada repetitiva i aflautat, mentre que el cant de festeig és una xiulada trisíl·laba amb la primera i l'última síl·laba més baixa i accentuades. Longitud 27-30 cm i una envergadura 71-83 cm.
Español