Raspinell comú - certhia brachydactyla

Significat esotèric i espiritual de els ocell

Nom comú en:
Alemany: Gartenbaumläufer
Català: Raspinell comú
Espanyol: Agateador común
Basc: Gerri-txori arrunt
Francès: Grimpereau des jardins
Gallec: Gabeator común
Anglés: Short-toed Tree-creeper
Italià: Rampicchino
Portuguès: Trepadeira

El certhia brachydactyla o raspinell comú es un ocell del ordre dells passeriformes pertanyent a la família certhiidae y al gènere certhia. Aquest ocell viu principalment al sud de l'Europa Occidental i al voltant de la resta de la conca de la Mediterrània, sent abundant en gairebé tots els boscos de la península Ibèrica, excepte els del sud-oest. És una espècie bàsicament sedentària, que efectua curts moviments gairebé exclusivament dispersius des del seu lloc de naixement o desplaçaments en altitud durant l'hivern davant temporals freds. Els seus hàbitats són els boscos ben desenvolupats, tant de frondoses o de coníferes. Es caracteritza per tenir les parts superiors del cos terroses amb pinzellades blanques, que ho mimetitzen amb els troncs dels arbres, mentre que la part inferior és blanquinosa, el seu bec és llarg, fi i corbat cap avall, que utilitza per furgar en l'escorça dels arbres buscant llaures i insectes, dels quals s'alimenta sent estrictament insectívor. Enfilar-se amb facilitat pels arbres ajudada de la seva cua rígida que li serveix de suport formant un trípode amb les potes. Se sol desplaçar en solitari, a vegades en hiverns molt freds formen petits grups per dormir formant unes boles de plomes per protegir-se de la fredor. El període de reproducció comença en els mesos de març i abril. Poden arribar a dipositar dues posades, amb entre sis o set ous, blancs, amb motes marrons i vermelloses en el seu pol més ample. És la femella qui construeix el niu amb ajuda ocasional del mascle. Tria buits naturals de troncs d'arbres o esquerdes pel despreniment parcial de l'escorça de l'arbre. També aprofita el brancatge de nius de rapinyaires, els nius artificials i les esquerdes rocoses. La femella incuba els ous durant quinze dies. Els pollastres són alimentats per ambdós progenitors i comencen a volar a les dues o tres setmanes de néixer. La principal amenaça a aquesta espècie és la tala dels arbres anyencs, on nien i la fragmentació dels boscos per la urbanització i l'agricultura dificultant la diversitat genètica. El seu cant consta d'unes quantes notes molt agudes i separades per unes petites pauses. El cant és la manera de distingir-ho del raspinell pirinenc, que és pràcticament idèntic en grandària i coloració, però el seu reclam és diferent. Aquests petits raspinells els vaig fotografiar el primer a Bayubas de Baix (Somrigui) i el segon a la falda de Montserrat (Barcelona). El raspinell, per la seva petita grandària, constants i nerviosos moviments costat de la seva coloració mimètica, presenta un cert repte a l'hora d'aconseguir fotos interessants.Fotos de l'au presa amb una càmera EOS3 + 500 mm, f= 4.4 Sigma Apo + 1.4x Sigma Apo + Provia 100F. Longitud 12,5 cm.
Banderas Cat i Ep.