Reietó, regulus regulus

Significat esotèric i espiritual dels reietons

Nom comú en:
Alemany: Wintergoldhähnchen
Anglès: Goldcrest
Basc: Mendi-errgetxo
Català: Reietó
Espanyol: Reyezuelo sencillo
Francès: Roitelet Huppé
Gallec: Estreliña norteña
Italià: Regolo
Portuguès: Estrelinha-de-poupa

El reietó, reietó d'hivern, rei-petit, reiet comú, mosquiter reietó, passaforadí, ropitet, regulus regulus és un ocell de l'ordre dels passeriformes de la família regulidae y pertenecienteal género regulus. És l'ocell més petit d'Europa, mesura 9 centímetres de longitud i 14 centímetres d'envergadura, pesant 5-6 grams. Sol veure a les branques baixes dels arbres, en què menja. El reietó és molt vivaç i nerviós, no para quiet gairebé mai. A causa d'aquest comportament i de la seva petita grandària és difícil de fotografiar. Se li reconeix pel seu to marró verdós, amb una banda negra amb centre groc a la coroneta. S'alimenta de petits insectes i aranyes, entre el fullatge i en el sòl. Construeix el seu niu en forma de tassa petita amb molsa i líquens. On posa de 7 a 8 ous en dues niuades, d'abril a juliol. El seu reclam és xiulant i molt insistent. El cant és molt agut, ràpid i modulat, amb floritures al final. Longitud 9 centímetres i una envergadura 14 centímetres.

ESPAÑOL


fotos ocells