Cocodril de Guinea, crocodylus cataphractus

Significat esotèric i espiritual dels cocodrils

Nom comú en:
Alemany: Panzerkrokodil
Anglès: Slender-snouted crocodile
Català: Cocodril de Guinea
Espanyol: Cocodrilo hociquifino africano
Francès: Faux-gavial d'Afrique
Portuguès: Crocodilo-de-focinho-delgado

El cocodril de Guinea o crocodylus cataphractus és una espècie de rèptil catalogada com cocodril per Cuvier en 1875. Pertany a la classe sauropsida, ordre crocodilià, família crocodylidae pertanyent al gènere crocodylus. Se li denomina en castellà "hociquifino" per tenir un musell una mica més estret que el d'altres parents propers, sent a l'almenys 5 vegades més llarg que ample en l'edat adulta. Té pell de color oliva fosca a la part superior i clara amb taques a la part inferior. En els exemplars joves presenten tons més clars. El cocodril de Guinea el trobem en zones occidentals de l'Àfrica Central, especialment al Congo i Costa d'Ivori, a vegades prop de les desembocadures dels rius arribant fins i tot a trobar-se exemplars a l'illa de Bioko el que demostra certa tolerància a l'aigua amb alt contingut en sal. El seu habiteu, se situa en zones de vegetació densa, portant una vida aquàtica. En l'edat adulta pot arribar als 4 metres de longitud, encara que normalment la mitjana està situada al voltant als 2,5 metres. Aquest animal es reprodueix al començament de l'estació humida, normalment la femella situa el niu en zones baixes properes a la llera dels rius, emprant per a la seva construcció fang, fulles i petites branques d'arbres. Posa de 13 a 25 ous, durant setze setmanes el període d'incubació, estant en tot moment la mare prop del niu. Si bé com a la resta d'espècies del gènere crocodylus les femelles es tornen més agressives durant el període d'incubació, una característica d'aquesta espècie és una menor agressivitat, fins i tot amb altres cocodrils que puguin acostar-se a la niuada.
Español