Tudó, columba palombus

Significat esotèric i espiritual dels coloms

Nom comú en:
Alemany: Ringeltaube
Anglès: Common woodpigeon
Basc: Pagauso
Catalàn: Tudó
Espanyol: Paloma torcaz
Francès: Pigeon Ramier
Gallec: Pombo
Itàlia: Colombaccio
Portuguès: Pombo-torquaz

El tudó és un ocell de l'ordre de les columbiformes de la família columbidae i pertanyent al gènere columba. Aquest robust i poderós colom és de caràcter gregari, de manera que viatja en bàndols mixtos, en bàndols tan grans que enfosqueixen el cel. El tudó és el colom més gran a la península Ibèrica, destacant la petitesa del seu cap en relació amb la resta del cos tenint al seu veure més llarga cua i ales que els altres coloms europeus. El seu plomatge és distintiu sent la manera més fàcil de diferenciar-les de la resta de coloms. Té dues taques blanques a banda i banda del coll i en les plomes cobertores de les dues ales sent molt evidents durant el vol. El color general del plomatge és de tons grisos blavosos. En tots dos costats de coll s'aprecien irisacions blaves verdoses al costat de la taca blanca. Se la pot veure en boscos, zones arbrades i boscos de ribera, però si l'aliment escasseja, se la pot trobar en deveses, camps de conreu, parcs i jardins dels nostres pobles. A l'hivern, la població resident a la península Ibèrica es veu reforçada per un contingent de milions de tudons procedents de centre i el nord d'Europa. La parada nupcial consta d'un vol del mascle amb forts i sonors aletejos en trajectòria ascendent i en forma de paràbola, després es deixa caure amb les ales quietes alçades cap al cel. Solen pondre dos ous de color blanc en uns nius d'aspecte fràgil situats a les branques d'un arbre. Un cop conclosa l'època de zel, tornen al seu comportament gregari. La seva veu és un amanyac greu, molt semblant a l'udol dels mussols. El tudó és una peça cotitzada pels caçadors. Pes de 300 a 615 grams, longitud de 40 a 42 centímetres i una envergadura de 75 a 80 centímetres.
Español