Xatrac comú, sterna hirundo

Significat esotèric i espiritual de les aus i ocells

Nom comú en:
Alemany: Flusseeschwalbe
Català: Xatrac comú
Espanyol: Charrán común
Basc: Txenada arrunt
Francès: Sterne pierregarin
Gallec: Carrán común
Anglès: Common Tern
Itàlia: Rondine di mare
Portuguès: Andorinha-do-
mar-común

El xatrac comú és un ocell de l'ordre de els charadriiformes de la família sternidae y perteneciente al género sterna. De les denominades orenetes de mar, aquest xatrac té una grandària mitjana, es confon fàcilment amb el molt semblant xatrac àrtic i amb el xatrac rosat. El seu fi i afilat pic és vermell amb els extrems foscos. També les llargues potes són vermelles. Sobre les ales mostra un tascó fosc, a diferència del xatrac àrtic, en el qual és d'un gris uniforme. La seva llarga cua s'estén fins a la punta de les ales quan l'ocell està parat, a diferència del xatrac àrtic i rosat, en els quals sobrepassa la punta de les ales. No és tan pàl·lid com el xatrac rosat i té les ales més llargues. A l'hivern, el front i el ventre són de color blanc. Els xatracs comuns joves posseeixen una extensa coloració de gingebre i manquen de l'aspecte escatós dels xatracs rosats joves. Longitud 31-35 centímetres i una envergadura 75-85 centímetres. Ocell migrador costaner de llarga distància, recorre anualment diversos milers de quilòmetres entre les seves àrees de cria en les zones temperades de l'hemisferi nord i les d'hivernada, situades des de la regió equatorial cap al sud. Últimament el Partit Popular diu que és l'ocell del seu logotip, sincerament la seva silueta no recorda per a res a aquest ocell i si la gavià argentat. Tal vegada reneguen de la gavina pels seus costums carronyers i la seva presència assídua en els abocadors.
Español