Xivita, tringa ochropus

Significat esotèric i espiritual de les aus i ocells

Nom comú en:
Alemany: Waldwasserläufer
Català: Xivita
Espanyol: Andarrios grande
Basc: Kuliska ilun
Francès: Chevalier culblanc
Gallc: Bilurico alinegro
Anglès: Green Sandpiper
Italà: Piro-pirocubianco
Portuguès: Pássaro-bique-bique

La xivita o tringa ochropus és un ocell de l'ordre de els charadriiformes de la família scolopacidae i pertanyent al gènere tringa. Aquesta és un ocell limícola amb una grandària de petit a mitjà i amb potes de longitud mitjana que sobresurten molt poc de la cua durant el vol, el seu bec és igual a la longitud del cap. Com uns altres limícoles, quan està posat sol balancejar-se d'una manera característica. Té una tonalitat una mica fosca a la regió dorsal i les seves zones inferiors són blanques. Les potes són color grisenc fosc, posseeix una cella blanca, que es dibuixa entre el pic i l'ull. El seu plomatge nupcial té abundants pintes blanques en el dors, que destaquen sobre un fons marró fosc. El píleu, coll i estan llistats en marró i blanc. Els individus no reproductors el seu plomatge és menys espectacular amb brins menys destacats en un fons color de davant apagat, el píleu molt poc estriat en blanc i el pit gris brut i un estriat més difuminat. L'individu immadur és semblant a l'adult no reproductor, però amb les pintes del dors més evidents i amb el pit amb l'estriat encara menys definit. La xivita és un ocell temorós i nerviós que no es descobreix fins a alçar el vol. En vol, és quan és més fàcil d'identificar a causa del seu color fosc, en el qual ressalta l'ovispillo blanc i les barres transversals en la cua. La xivita lògicament és de major grandària i també la seva tonalitat és més fosca que xivitona vulgar és una de les limícoles més usuals durant l'ívern a la península Ibèrica, freqüenta tota mena d'aigües interiors, com a rierols i rius, canals, llacunes i embassaments. Sol moure's en solitari o en petits grups mentre sondeja nerviosament el llim i les aigües superficials a la recerca del seu aliment compost d'invertebrats. Habita a Europa, Àfrica, Àsia i Oceania. Nien al nord d'Europa i Àsia, sent hivernant a Àfrica, sud d'Àsia i Austràlia. Alguns exemplars arriben fins a Alaska. Imatge d'una xivitona vulgar presa en la reserva de les Filipines a Barcelona. Fotos dels ocells preses amb una cambra EOS5D + 500 milímetres, f= 4 Cànon + 1.4x Cànon. Longitud 21-24 centímetres i una envergadura 57-61 centímetres.
Español