Xot eurasiàtic - otus scops

Significat esotèric i espiritual dels xots

Nom comú en:
Alemàny: Zwergohreule
Catalá: Xot eurasiàtic
Espanyol: Autillo europeo
Basc: Mozolo arrunt
Francès: Hibou petit-duc
Gallec: Moucho de orellas
Anglès: Eurasian scops owl
Italià: Assiolo
Portuguès: Mocho-pequeno-dòrellas

El otus scops es un ocell de l'ordre dels estrigiformes de la família strigidae pertanyent al gènere otus. Aquest petit rapinyaire nocturn és un ocell discret i en general molt reservada, que sol passar inadvertides gràcies sobretot a l'excel·lent camuflatge que li proporciona el dibuix i colors del seu plomatge, però és fàcil de detectar pel seu característic cant. El xot eurasiàtic és el rapinyaire nocturn més petit de la península Ibèrica, amb 100 g de pes, sent la femella de major grandària que el mascle. El seu plomatge és extremadament críptic, passant completament desapercebut en els seus posadors en les branques dels arbres, generalment al costat del tronc. Al xot se li troba en bosquets fluvials, arbredes pròximes als rius, séquies o camps de labor, amb suficients espais oberts per a caçar. S'alimenta principalment d'insectes que caça tant al vol com a l'aguait, però en època de cria també pot fer presa sobre petits rosegadors, ocellets, rèptils i amfibis. És un animal nocturn. Realitza
Xot eurasiàtic. Ocell rapaç de petita grandària.
Xot eurasiàtic Xot a un pi
grans migracions, passant els hiverns a l'Àfrica subsahariana i desplaçant-se a Europa per a reproduir-se i criar als pollastres a l'estiu. Molt sovint utilitza els forats fets en els troncs dels arbres pel xiulet real per a establir el seu niu, però tampoc menysprea les caixes niu. L'iris dels ulls és de color groc intens, el pic és negre i presenta dos plomalls al cap a manera d'orelles, ben visibles quan es posa en posició alçada. Longitud 19-20 cm i una envergadura 53-63 cm.
Banderas Cat i Ep.